Webb Podcast: self-talk Sportmindset módra

Unsplash - Mika Baumeister

Laurával arról beszélgettünk, hogy hogyan vágj bele, hogyan kezdj neki egy nehéznek tűnő feladatnak? Hogyan vedd könnyebben az előtted álló kihívásokat? Hogyan maradj pozitív és motivált? Mit kezdj a belső negatív hangokkal, akik el akarnak bizonytalanítani?

Kiemelt gondolatok

“…szerintem már a gondolat, hogy megkérdőjelezed a tudásod, megállsz egy pillanatra és megpróbálod felmérni, hogy hol tartasz, egy nagyon jó fokmérője annak, hogy készen állsz egy megmérettetésre, de legalábbis jó úton haladsz…”

“Tudományos kísérletet végeztek arra, hogy hogyan aránylik egymáshoz a szaktudás és a magabiztosság. Az eredmény pedig a Dunning-Kruger görbe lett, ami egy 2 púpú teve hátához hasonlít. Azt állapították meg, hogy a hozzá nem értők rendre túlbecsülik a saját képzettségüket (vagyis nagyon magabiztosak), nem látják mennyire nem értenek hozzá, és azt sem igazán is merik fel, hogy más mennyivel többet tud náluk egy adott témában. Ahogy azonban az ismeretek szintje nő, jellemző, hogy az ember veszít az önbizalmából, mert kezdi látni, hogy mennyi mindent nem tud még. Ez remek táptalaja a további tanulásnak…”

“…tanulásmódszertani kutatások meg azt állapították meg, hogy a leghatékonyabb módja annak, hogy tanulj, ha másnak tanítasz. Ehhez ugyanis nagyon alaposan fel kell készülni…”

“… a negatív belső hangok nem segítenek. A „Nem tudod megcsinálni”, „Nem vagy elég jó”, „Úgysem sikerül” fájdalmat okoz, stressz reakciót vált ki, és garantáltan visszaveti a teljesítményt.”

“Észre kell vennünk, hogy a belső hangunk szinte mindig mond valamit! Az a szerencsés, ha képesek vagyunk felelősséget vállalni érte, hiszen mi magunk mondjuk magunknak. Lehet, hogy nagyon mélyen kódolva van. De van ráhatásunk, sőt csak nekünk van ráhatásunk! Meg tudjuk változtatni!”

“… saját negatív gondolatainkat sajnos nem lehet csak úgy elfelejteni, csak felülírni. Ez pedig tudatosan választott új mondatokat, és gyakori ismétlést igényel, éppúgy, mintha izmainkat edzenénk…”

“… képzeljük el, hogy valamelyik szerettünk van a mi cipőnkben. A mi kihívásunk előtt áll, kételkedik magában, vagy bizonytalan. Neki hogyan válaszolnánk? Használjuk ugyanazt a stílust magunkkal szemben is!”

“…egy erőltetett, kétes kimenetelű pozitív mantra helyett érdemesebb egy semlegesebb mondatot választani. A „Megcsinálod!”, „Ez most sikerülni fog!” típusú mondatok elvárás terhét teszik ránk, és extra feszültséget okozhatnak. Ráadásul, ha gyakran sikertelenséggel párosulnak, megrendülhet a hitünk saját magunkban…”

“pozitív semleges alatt azt értem, hogy téthelyzetben inkább a képességeinkbe, a befektetett munkába vetett hitünket erősítsük meg újra és újra. „Képes vagyok rá”, “Mindent megtettem érte”, “Jól felkészültem” típusú belső beszéd lehet a leginkább támogató.”

“Ezzel együtt szerintem fontos, hogy mindenkinek meglegyen a maga mondata. Amit ő maga választ, amivel a teste-lelke rezonál. Érdemes kísérletezni vele!”

Next
Next

Podcastok a Sportmindset vendégszereplésével